måndag 10 november 2008

För "Vetenskapligt syfte"....*Bullshit*

I länderna Japan, Island och Norge så är det fortfarande lagligt att "fiska" de utrotnings hotade Valarna, de djur som resten av världen har sagt nej till att fiska.

För Vetenskapligt syfte


Det är ca 300 000 valar och delfiner som dör varje år , vilket ger 17st varje halvtimme året runt. De 300 000 drunknar, för att de har fastnat i fiskenät och även i fartygskollisioner. Sedan utöver det så dör det många fler p.g.a fiskare i de tre länderna Japan, Island och Norge.

Visste ni att när de "fiskar" dessa djur, så är det inte på ett lungt sätt de dör på. Man skjuter iväg en harpun tillsammans med en granat, Ca 30cm in i kroppen på valen exploderar granaten, och djuret hamnar i chock tills den avlider.

Man har fått tillåtelse att fiska för Vetenskapligt syfte, men detta missbrukas. De kallas "Vetenskapligt Syfte", men man har märkt att så fort fartygen kommer i land så är valen redan styckad, och packiterad för att sedan direkt skickas ut till de olika resturangerna.


Vad ska vi göra?


Istället för att sätta upp en massa regler och lagar kring valfisket, som folk bara ignorerar, varför inte bara fråga sig själv hur man kan få konsumenterna att vända ryggen åt valprodukter.


Man märker klart och tydligt att dessa fiskare inte har någon tanke på att sluta fiska val, även om det kommer att få dess konsekvenser om flera år, då valen är slut och våra hav börjar ruttna bort, och andra arter som musslor försvinner. Det är faktiskt så att en död val som sjunker ner till botten, blir föda för de djur som lever där, föda som de aldrig annars kommer att få tag på.

Så människan kan göra som den alltid annars gör, vi kan titta på eller blunda för det. Men då ska vi inte heller klaga, när vi har ännu ett problem på handen som vi inte vet hur vi ska ta tag i, eftersom det är försent. Men vi kan också bryta det genom att börja agera, vi kan rädda de liv som tre länder ihop håller på att ta ihjäl. Vi kan göra slut på plågan för valarna och samtidigt rädda vårat hav.
//Linnea

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker du har helt rätt Linnea...så jag ska hjälpa dig "marknadsföra"!:)
Puss
Mamma

Anonym sa...

håller med ska också hjälpa dig att "marknadsföra"

Puss:Anonym